Izjava za javnost

V zadnjem času se veliko govori o spremembah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki se nanašajo na ukinitev dopolnilnega zavarovanja. V Sindikatu finančnih organizacij Slovenije, katerega člani so tudi zaposleni v zavarovalnicah, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, smo zaskrbljeni, ker je vedno znova popolnoma spregledano vprašanje položaja več sto zaposlenih, ki se z omenjenim produktom ukvarjajo.

Ključna usmeritev pri iskanju rešitev mora zagotovo biti zagotavljanje stabilnosti zdravstvenega sistema, visoka kvaliteta storitev, dostopnost ter ohranitev ali povečanje solidarnosti, vendar pa se pri tem ne sme pozabiti na status ljudi, ki se danes v okviru svoje zaposlitve s tem ukvarjajo. Prepričani smo, da bi zakonska sprememba morala vsebovati tudi določila, ki bi uredila oz. zaščitila delovnopravni položaj zaposlenih.

Vsekakor pa se morajo spremembe tovrstne zakonodaje obravnavati v okviru socialnega dialoga in v skladu z veljavnimi pravili delovanja Ekonomsko socialnega sveta.

Sindikat finančnih organizacij Slovenije,
Maja Konjar, sekretarka SFOS.