“PUNCE V JAMI”

Tek po rudniku Zagorje – Hrastnik pod naslovom Punce v jami, je ena od aktivnosti ZSSS ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žena.

Prireditev obeležuje prvi organizirani rudarski štrajk na Slovenskem in prvo praznovanje dneva žensk, ki se je prav tako zgodilo v Zasavju, organizira jo Zavod Savus, ki ima s prirejanjem nenavadnih adrenalinskih dogodkov (Jamatlon, Rudarski tek) veliko izkušenj, častna pokroviteljica prireditve pa je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Udeleženke bodo tekle ali hodile po rudniku na okrog 5.5 km dolgi progi, ki poteka v razgibanih rudniških rovih med mestoma Trbovlje in Hrastnik. Spustile se bodo 40 metrov globoko pod zemljo in se na koncu povzpele prav toliko na površino. Vmes je proga ravna, poteka pod površino, tekle in hodile bodo tudi več kot 250 metrov pod zemeljskim površjem. Po preizkušnji v jami bo zbranim zapela pevka ter gledališka, televizijska in filmska igralka Lara Jankovič. Prireditev sicer podpira pet ambasadork, in sicer biatlonka Tadeja Brankovič, učiteljica Nina Jelen, gorska tekačica Mojca Koligar, ambasadorka Zasavja Fanči Moljk in igralka Darja Reichman.

Več informacij o dogodku je mogoče najti tukaj.